Heeringa sashimi kooresel värskekapsasalatil koos piprase õunakompotiga
KOOSTISOSAD:
200 grammi koduses marinaadis Kaluri heeringafileed
Kapsasalat
värske, varajane kapsapea
küüs küüslauku
riivitud mädarõigast
hapukoort
kalapuljongit
meresoola
musta pipart
Õunakompott
200 grammi Granny Smithi õunu
teelusikas mett
teelusikas viina
supilusikas vett või õunamahla
keskmine ja kuri tšillikaun
laimimahla
laimikoort
VALMISTAMINE:
Viiluta umbes 300 grammi kapsast veerandsentimeetristeks ribadeks, põhimõtteliselt lõika kapsas julienne’i. Pane pajas keema puljong, riivi värske mädarõigas ja küüslauk valmis. Tõsta ribastatud kapsas keevasse puljongisse, võta kauss tulelt ja lase kapsastel minuti jagu haududa. Proovi minuti jooksul kapsaste valmimist: kapsas peaks pehmenema, kuid olema krõmps. Tõsta nüüd kapsas nõrguma, puljong aga pane külmikusse, sellest saab hiljem keeta suppi või kastet. Nüüd sega kausis kokku kuumad kapsaribad, küüslauk, mädarõigas, pisut puljongit ja hapukoor. Maitsesta soola ja pipraga. Lase salatil tõmmata.
Kompoti keetmiseks haki kooritud õun väikesteks kuubikuteks. Tõsta pada tulele, pane sinna mesi, viin, vesi, õunad ja tšillikaun. Lase segul madalal temperatuuril kergelt podiseda, pidevalt segades. Lisa ka laimimahl ja -koor. Sega, kuni maitsed on kokku kõlanud, kuid õun on veel krõmps. Tõsta kompott külmikusse jahtuma. Viiluta heeringafileest imeõhukesed viilud. Serveerimisel pane taldrikule piklik salatiports, millele rivista üles sashimi, kuhu otsa tõsta jahtunud kompotti. Riivi kõigele otsa laimikoort.